Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Όταν ο έλεγχος γίνεται εμμονή
Περίπου 150. 000 άτομα στην Ελλάδα ζουν με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αν και πολλές ψυχαναγκαστικές σκέψεις και ενέργειες μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Πολλοί δεν αναζητούν επαγγελματική βοήθεια παρά μόνο όταν είναι σχετικά αργά. “Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά συνδέεται συχνά με αισθήματα ντροπής”. Επιπλέον, είναι δύσκολο για τους πάσχοντες να εκτιμήσουν πότε η δική τους συμπεριφορά είναι πράγματι καταναγκαστική.
“Άν πρέπει να περνάτε από μηχανισμούς ελέγχου πολλές φορές την ημέρα, πέρα του ότι αυτό κοστίζει πολύ χρόνο και η ποιότητα της ζωής σας καθώς και οι κοινωνικές σας δραστηριότητες υποφέρουν, ίσως να πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό”.
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συμπτώματα
Η αιτία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Ανάλογα με το αν εμπλέκονται σκέψεις ή πράξεις, γίνεται διάκριση μεταξύ ψυχαναγκαστικών σκέψεων και ψυχαναγκαστικών πράξεων. Αυτά μπορεί να εμφανίζονται σε σχέση με τη βρωμιά και τη μόλυνση, την τάξη, τη σεξουαλικότητα ή τη θρησκεία, για παράδειγμα. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή εμφανίζεται σε όλους τους πολιτισμούς και επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Σχεδόν στο ένα πέμπτο του συνόλου των πασχόντων, η διαταραχή αναπτύσσεται πριν από την ηλικία των δέκα ετών. Ωστόσο, η νόσος συχνά διαγιγνώσκεται πολύ αργότερα. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη εντοπίσει μια σαφή αιτία για αυτη τη διαταραχή. Ωστόσο, ερευνητικά προγράμματα έχουν διαπιστώσει ότι γενετικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από ΙΨΔ, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν και τα παιδιά ΙΨΔ. Ωστόσο, οι νευροβιολογικοί παράγοντες φαίνεται να είναι πιο σημαντικοί από την προδιάθεση.
Ερευνητές του γερμανικού Πανεπιστημίου του Würzburg ανακάλυψαν ότι η έλλειψη μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υπερβολικής συμπεριφοράς καθαριότητας, για παράδειγμα. Κανονικά, η πρωτεΐνη αυτή αναστέλλει μια σημαντική οδό σηματοδότησης του κυττάρου. Χωρίς αυτή την πρωτεΐνη, εμφανίζεται μια υπερβολική αντίδραση, η οποία στους ανθρώπους μπορεί να εκδηλωθεί με την εκτέλεση καταναγκαστικών ενεργειών.
Θεραπεία
Οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όσο νωρίτερα λάβετε βοήθεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ξεπεράσετε την ΙΨΔ. “Με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, οι δυσλειτουργικές σκέψεις μπορούν να αντικατασταθούν από λειτουργικές”. Για το σκοπό αυτό, οι πάσχοντες, καθοδηγούμενοι και συνοδευόμενοι από έναν ειδικό, εκτίθενται σε καταστάσεις και ερεθίσματα που πυροδοτούν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, η αντιμετώπιση των φόβων και των εντάσεων