Διαταραχές Άγχους
Διαταραχές Άγχους: Ο φόβος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση σε δυνητικά απειλητικές καταστάσεις. Οι αγχώδεις διαταραχές (φοβικές διαταραχές ή άλλες αγχώδεις διαταραχές) χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή αντίδραση φόβου σε σχέση με την κατάσταση που προκαλεί, τη συχνότητα, τη διάρκεια ή την ένταση των συμπτωμάτων άγχους. Τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται με αγχώδεις διαταραχές, όπως ένταση, επίμονη ανησυχία, ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, αίσθημα παλμών, δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία, εφίδρωση, ζάλη και δυσκολίες στην κατάποση. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να υπάρξει έντονη αποφυγή καθημερινών καταστάσεων και περιορισμοί στο επίπεδο λειτουργικότητας.
Διακρίνουμε δύο μορφές άγχους:
Διάχυτοι, μη ειδικοί φόβοι που εμφανίζονται αυθόρμητα. Αυτοί δεν έχουν μια κατάσταση ή ένα αντικείμενο ως έναυσμα.
Οι φοβίες, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα πράγματα: ορισμένα αντικείμενα, καταστάσεις ή χώρους που προκαλούν την φοβία, για παράδειγμα ζώα, άνθρωποι ή έλλειψη χώρου.
Η συζήτηση με τον γιατρό είναι κεντρική για τη διάγνωση. Προκειμένου να διακριθούν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους – όπως η δύσπνοια και οι ταχυπαλμίες – από μια σωματική ασθένεια, το πρώτο βήμα είναι μια λεπτομερής ιατρική εξέταση.
Μέθοδοι θεραπείας για τις διαταραχές άγχους
Στη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι: κυρίως ψυχοθεραπεία – συμπεριφορική θεραπεία ή, λιγότερο συχνά, ψυχοθεραπεία ψυχολογίας βάθους – και φαρμακευτική θεραπεία εφόσον κριθεί απαραίτητη. Καθορίζουμε τη διαδικασία μαζί με τους ασθενείς μας και ακολουθούμε τις αναγνωρισμένες κατευθυντήριες γραμμές για κάθε θεραπεία.