ΣΤΕΝΩΣΗ ΟΥΡΗΘΡΑΣ
Το μήκος της στένωσης ποικίλλει από λιγότερο από 1 cm έως όλο το μήκος της ουρήθρας.
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος πάσχει από στένωση ουρήθρας είναι τα εξής:
- Δυσκολία στην ούρηση
- Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης με την ανάγκη να ουρήσει επανειλημμένα
- Παρουσία αίματος στα ούρα
- Αίμα από το στόμιο της ουρήθρας
- Ουρολοιμώξεις, μερικές φορές με πυρετό
Η αντιμετώπιση της πάθησης αυτής βασίζεται είτε σε διαστολές του στενώματος με καθετήρες ή ειδικά εργαλεία-διαστολείς, ή χειρουργικά με ουρηθροτομή (οπτικά, τυφλά, με laser, κτλ), επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός ανοίγει χωρίς να αφαιρεί την ουλώδη περιοχή που προκαλεί το στένωμα.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις μιας και η προβληματική περιοχή της ουρήθρας παραμένει και τα ποσοστά υποτροπής της πάθησης είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται επαναλήψεις των διαστολών ή της ουρηθροτομής και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση.
Εναλλακτικές θεραπείες με stent, έχουν πια σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω των επιπλοκών που προκαλούν.
Η ριζική θεραπεία είναι η ουρηθροπλαστική.
Η ουρηθροπλαστική είναι μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ουρήθρας και την αντιμετώπιση της στένωσης της ουρήθρας.
Μπορεί να γίνει σε 1 ή σε 2 στάδια ανάλογα με το πρόβλημα και υπάρχουν 2 βασικές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε.
Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση του στενωτικού τμήματος της ουρήθρας και μετέπειτα τα εγγύς και περιφερικά τμήματα ουρήθρας επανασυνδέονται.
Στη δεύτερη μέθοδο ουρηθροπλαστικής η αποκατάσταση γίνεται με αύξηση της διαμέτρου της ουρήθρας με τη χρήση μοσχεύματος, είτε στοματικού βλεννογόνου είτε τεχνητού.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μόνιμη διεύρυνση του στενωτικού τμήματος της ουρήθρας και η απρόσκοπτη ούρηση για τον ασθενή.